Imaju li fizioterapeuti supermoći?

  • 30 rujna, 2021

Odgovor na pitanje iz naslove je NE. To znači da vas nijedan fizioterapeut neće u jednom pregledu riješiti boli u kralježnici, ispraviti držanje ili riješiti napetost u mišićima. No, fizioterapeuti su osobe sa znanjem i vještinama iz područja fizioterapije, kliničke kineziologije, osnovnih biomedicinskih znanosti, kliničke medicine i ostalih srodnih područja te samim time mogu pomoći u rješavanju različitih zdravstvenih problema i njihovoj prevenciji.

Fizioterapeuti imaju znanje iz više područja

Često se misli da je rad fizioterapeuta usmjeren samo na masažu, elektroterapiju i vježbu. Zašto je to pogrešno?

Masaža i ostali tretmani su samo neke od fizioterapijskih djelatnosti. Fizioterapeut je zdravstveni stručnjak koji planira i provodi terapijske i rehabilitacijske postupke. Prije svega, radi procjenu zdravstvenog stanja svojih pacijenata, kroz niz parametara kao što su procjena snage mišića, veličina opsega pokreta zglobova, pronalaženje disfunkcija sustava za pokretanje i određivanje funkcionalne sposobnosti tijela u cjelini. Na temelju takve procjene može kreirati individualni terapijski plan i to kroz odabir različitih terapijskih postupaka. Uz to, fizioterapeut će kontinuirano pratiti stanje pacijenta i po potrebi raditi modifikaciju fizioterapijskog programa.

Kako izgleda pregled fizioterapeuta?

U okviru pregleda fizioterapeuta, uzimaju se u obzir životne navike (prehrana, tjelovježba i održavanje muskulature kroz tretman masaže tijela) te kompletna anamneza u kojoj se radi provjera krvnog tlaka, optički pregled kralježnice i urednog hoda, refleksologije, motorika pokreta, ravnoteže i orijentacije. Uz to se iščitavaju podaci medicinskih nalaza, a vezani uz posao fizioterapeuta: RTg i MGCT snimak, nalaz radiologa, MR nalaz, EMNG, UZV, odnosno svi nalazi koje pacijent donosi na pregled.

Nakon toga se utvrđuje stanje i potrebna terapija. Osim masaže i vježbi, to mogu biti tretmani manualne terapije poput kiropraktike, primjena terapijskog ultrazvuka i sl. Manualna terapija je postupak kod kojeg se rukama, direktnim kontaktom sa tijelom liječe zglobovi i/ili meka tkiva. Prvo se radi dijagnoza i procjena, a zatim tretira meka tkiva i koštane strukture u cilju smanjenja boli, povećanja opsega pokreta, olakšavanja izvođenja pokreta, smanjenja upalnih promjena na mekim strukturama.

Što je kiropraktika?

Bilo da sjedite cijeli dan, imate problema s kralježnicom i muče vas povremeni ili česti bolovi u leđima, kiropraktika je manualna terapija koja može pomoći da prestanete piti lijekove protiv bolova. Kiropraktika je znanstveno priznata te je u dijelu razvijenih država dio osnovne zdravstvene zaštite. Ova vrsta terapije pomaže riješiti napetost u kralježnici te uključuje manipulaciju kralježnice, ali i edukaciju o držanju i vježbanju za pravilno pozicioniranje kralježnice i normaliziranje strukture.

Prvi pregled kiropraktike traje oko 30 minuta. Fizioterapeut provjerava reflekse, zglobove, mobilnost fleksora kuka, kralježnicu, vrat i držanje tijela. Radi provjeru opsega pokreta, postoje li bolna područja i tako nastoji identificirati problem. Nakon toga se primjenjuju lagani, usmjereni pritisci na određena područja kralježnice koja se pokreću neprirodno, a kao takva mogu prouzročiti daljnje degenerativne promjene. Svrha je kiropraktike uklanjanje pritiska i iritacije osjetljivih živaca. Namještanjem se kralješcima vraća prirodna pokretljivost.

Junaci imaju supermoći, a fizioterapueti znanja i vještine – barem oni koji su stručni i predani svom poslu.

Saznajte više o primjeni terapijskog ultrazvuka kod smanjenja boli.

© Health Point. Sva prava pridržana.