Vježbe i gimnastika

Cilj vježbi je povećati opseg pokreta, snagu i tonus mišića te izdržljivost i fleksibilnost. Odvijaju se pod vodstvom stručne osobe. Vježbe su prilagođene svim dobnim skupinama, tjelesnoj kondiciji i odgovaraju svima bez obzira na medicinsku problematiku. Medicinska gimnastika provodi se ciljano, pomno odabranim vježbama određene dijelove tijela i prema određenim dijagnozama. Dio vježbi se radi uz pomoć rekvizita, a na samom početku odrađuju se vježbe zagrijavanja.

Riječ je o vježbama koje se provode bez izvedenog pokreta pa se još nazivaju i statičke vježbe. Pri ovoj vrsti vježbanja ne dolazi do promjene dužine mišića, nego se mijenja tonus mišića. Dolazi do aktivacije znatno većeg broja motoričkih jedinica u usporedbi s koncentričnim i ekscentričnim kontrakcijama. Pravilno izvođenje statičkih vježbi pomaže u razvoju snage te prevenciji i rehabilitaciji od ozljeda.

Individualni treninzi nisu samo za one koji žele poboljšati kondiciju i/ili skinuti kilograme, individualno određene vježbe najbolji su izbor i za ljude koji imaju zdravstvene probleme te zahtijevaju poseban program prilagođen svom stanju. Naime, korektivnim vježbama, rehabilitacijom i učenjem pravilnog obrasca kretanja moguće je otkloniti ili umanjiti tegobe. Stoga je važno da se ovakve vježbe određuju prema dijagnozi, nakon samog pregleda.

© Health Point. Sva prava pridržana.