Vratna kralježnica

CERVIKALNI SINDROM

Bolovi u vratu i ramenima koji nastaju postepeno ili naglo, poslije zauzimanja nepovoljnog položaja, naglog ili nekontroliranog pokreta vrata.

Terapija: Preporučena terapija je masaža uz krioterapiju (hladni oblozi) i kinesio trake koje se apliciraju u smislu smanjenja tonusa mišića te za poboljšanje cirkulacije, ultrazvučna terapija.

CERVIKOBRAHIJALNI SINDROM

Bol koja se širi u ramena i ruke, mogući su trnci u rukama (najčešće prsti), tegobi su uglavnom jači tokom noći i remete san. Posljedica je iritacije ili kompresije nervnih korjenova C4-C8, najčešće zbog prolapsa i.v. diskusa, teških degenerativnih promjena ili povreda.

Terapija: Preporučena terapija je masaža, elektroterapija, te statičke vježbe za vratnu kralježnicu.

kifoza

CERVIKOCEFALNI SINDROM

Bol u gornjem stražnjem dijelu vrata koja se širi prema čelu, šum u ušima, smetnje ravnoteže, bol u području lica, zamagljen vid (dvoslika). Najčešće nastaje kao posljedica iritacije ili kompresije nervnih korjenova C1-C3. Osnovni simptom je glavobolja različitog karaktera i intenziteta. Glavobolja je lokalizirana u potiljku s tendencijom širenja prema ramenima, čeonoj, orbitalnoj ili aurikularnoj strani glave.

Terapija: Preporučena terapija je elektroterapija, kinesio trake te tretman kiropraktike.

VERTEBROBAZILARNI SINDROM

Glavobolje popraćene mučninom i povraćanjem, prisutna je vrtoglavica, smetnje sa sluhom i vidom, otežano gutanje itd. Nastaje kao posljedica iritacije zadnjeg cervikalnog simpatikusa čija vlakna mrežasto omotavaju vertebralne arterije, izazivajući refleksne vaskularne poremećaje. Iritaciju najčešće izazivaju degenerativne promjene na vratnoj kralježnici: spondiloza (osteofiti), unkartroza, spondilartroza.

Terapija: Preporučena terapija je masaža, ultrazvučna terapija, u nekim slučajevima tretman kiropraktike te Yumeiho terapija (metoda opuštanja mišića i namještanja koštano-zglobnih struktura).

REZERVIRAJ SVOJ TERMIN

© Health Point. Sva prava pridržana.