Stopalo

HALLUX VALGUS (DEFORMACIJA PALCA NA STOPALU)

Hallux valgus predstavlja najčešći deformitet na koji nailazimo na području stopala, odnosno njegovog prednjeg djela. Postoje dvije skupine uzročnika:

  • endogeni– povezani su s anatomskim varijacijama građe stopala, a i nasljeđem (anatomske varijacije abduktora i aduktora palca, prva metatarzalna kost znatno kraća od druge, slabost mišićno-ligamentarnog sustava i dr.)
  • egzogeni– nošenje nefiziološke obuće, dugotrajno stajanje, hodanje po ravnoj i tvrdoj podlozi i sl. Ako dođe do nerazmjera između snage stopala i opterećenja svodovi stopala počinju popuštati. Dolazi do divergencije prve i pete metatarzalne kosti tako da je prednji dio stopala lepezasto proširen.

Terapija: Preporučuje se nošenje metatarzalnog jastučića, a postoje i silikonski uložak koji se postavlja između palca i 2 prsta te fizički koči progresiju deformiteta. Fizikalna terapija uključuje medicinsku gimnastiku u vidu jačanja struktura i mišićja stopala, posebno fleksora i ekstenzora palca. Vrlo je bitna edukacija pacijenta i to u vidu nošenja prilagođenije obuće. Također se provodi terapija ultrazvukom i elektroterapija, ali i aplikacija kinesio traka koje mogu stimulirati korekciju palca.

SPUŠTENA STOPALA

Samo spušteno stopalo obično nije bolno ali cijela statika organizma je poremećena pa s vremenom može doći do poremećaja u kralježnici i kukovima koji su uvijek praćeni s bolovima i smanjenom pokretljivošću.

Ravna spuštena stopala su u današnje vrijeme sve  češće prisutna u sveukupnoj populaciji pa tako  i kod djece. O spuštenom stopalu govorimo kada je svod stopala spušten, ravan te otisak stopala ima specifičan izgled. Spušteno stopalo nastaje dijelom zbog nasljednih faktora ali i zbog okolišnih – hodanje u neadekvatnoj obući, hodanje po ravnom, najčešće po ulici ili ravnoj podlozi, a ne bos u prirodi, kao što je to nekada bilo. Hodanje na prstima je danas također sve češća pojava.

Terapija: Ako osoba  nikako ne može stati na puno stopalo treba se obraditi kod ortopeda, ako to čini samo povremeno mogu se primijeniti vježbe,a ako se na vrijeme osoba ne pregleda te hod na prstima duže traje, može doći do skraćivanja tetiva te je nužan i operativni zahvat. Mnogi su bolovi u leđima i kralježnici prisutni kod težeg stupnja spuštenog stopala zbog poremećaja statike. Tada je nužan pregled kod ortopeda, ulošci i vježbe.

OSTEOARTRITIS STOPALA

Bol, zakočenost, smanjena funkcija i nesposobnost stopala su temeljne kliničke odrednice u liječenju osteoartritisa.

Osteoartritis (OA) je najčešća vrsta artritisa. To je klinički sindrom prezentiran zglobnom boli i različitim stupnjevima oštećenja funkcije te smanjenom kvalitetom života. Ključnu ulogu rizičnih čimbenika u tom procesu igraju: mehanički stres, biokemijski i genetski čimbenici.

  • Genetski čimbenici na primjer hereditet u OA šaka, kukova ili koljena može predstavljati 40-60% rizika.
  • Konstitucionalni čimbenici (dob, ženski spol, debljina, koštana gustoća), i biomehaničko opterećenje (ozljede, radno mjesto, rekreacija, smanjena mišićna snaga ili ligamentarna slabost), pogoduju nastanku OA.

Terapija: Vježbe su široko rasprostranjena metoda liječenja OA za smanjenje bola i povećanje opsega pokreta. Vježbe i fizička aktivnost mogu obuhvaćati ciljano jedan zglob/zglobove ili usmjerena ka općem poboljšanju zdravlja i funkcije te ukupnog zadovoljstva. Fizička aktivnost uključuje brojne intervencije kao što su vožnja bicikla, hodanje,trčanje i mnoge druge.
Vježbe – ciljana medicinska gimnastika na podlozi (vježbe jačanja mišića).
Manualna terapija uključuje tehnike istezanja skraćene muskulature oko zgloba, manualnu trakciju, manipulaciju. U terapijske svrhe se još primjenjuje elektroterapija te ultrazvučna terapija.

REZERVIRAJ SVOJ TERMIN

© Health Point. Sva prava pridržana.