Masaža

Medicinska masaža je usmjerena na specifični problem pacijenta. Prvenstveno je potrebna procjena stanja pacijenta pa ovisno o tome masaža može biti nježna i opuštajuća ili intenzivnija, ali u svakom slučaju blagotvorna za tijelo. Medicinskom masažom rješavaju se miogeloze – nakupine mliječnih kiselina oko mišića. Ovisno o potrebama i problemu, može se izvoditi masaža cijelog tijela ili samo parcijalno, npr. samo masaža leđa ili masaža nogu.

Za razliku od medicinske masaže, nije orijentirana na rješavanje problema. S jedne strane cilj joj je opustiti napete mišiće, a s druge strane ima i preventivnu ulogu – smanjiti mogućnost nastanka određenih ozljeda, naročito mišića. Vrlo je važna za sve koji treniraju, osobito nakon napornih treninga ili natjecanja, jer ubrzava oporavak mišića nakon fizičkog napora.

Dubinska masaža tkiva je usmjerena na dublje, unutarnje slojeve mišića, tetiva i fascia (gusta vezivna tkiva). Pokreti su slični kao i kod medicinske masaže, ali uz puno veći pritisak. Ova vrsta masaže je  najprikladnija za sportaše, trkače i osobe s ozljedama. Također može biti izuzetno korisna za osobe s kroničnim bolovima kod stanja kao što su fibromialgija i bolovi u donjem dijelu leđa. Deep tissue masaža pomaže povećati protok krvi u mekim tkivima i smanjuje upale.

Ova vrsta masaže se sastoji se od manipulacije stopala rukama i pritiscima na određene točke. Izvodi se pritiskom ruku na refleksne točke stopala s ciljem da tijelo i duh dovede u stanje opuštenosti. Refleksologija je temeljena na znanju kako su svi živci, organi i žlijezde u tijelu povezani točkama koje su smještene na stopalima i dlanovima. Iako se refleksoterapija može primjenjivati na raznim dijelovima tijela, kao što su dlanovi, uši ili lice, najčešće se tretiraju upravo stopala jer se pokazalo da su tretmani tada najučinkovitiji.

Masaža lica je tretman koji potiče cirkulaciju, djeluje na tonus lica i zaglađuje. Pomaže poboljšavanju metabolizma stanica, čini kožu čvršćom i zategnutom. Digitopresurom ne djelujemo samo na kožu, već izravno na mišiće, podražavanjem akupunkturnih točaka istodobno djelujemo na više struktura i funkcija. Poboljšava se elastičnost mišića koja je jako važna za izgled lica. Mišići lica postaju čvršći i elastičniji, dobro se opskrbljuju krvlju te se time sprječava proces starenja.

Djeca danas najčešće sjede uz ekran mobitela ili drugih uređaja pa zbog dugotrajnog sjedenja i nepravilnog položaja vrata može doći do napetosti u vratu i kralježnici. To može rezultirati dugotrajnom boli, glavoboljom i lošim držanjem tijela. Terapija masažom može pomoći djetetu da opusti mišiće, a savjeti i individualno određene vježbe od strane fizioterapeuta također mogu biti korisni djeci za sprečavanje dugoročnih problema. Kod djece koja se amaterski ili profesionalno bave sportom masaža pomaže u ublažavanju bolova u mišićima i specifičnih bolova uzrokovanih ozljedama ili opterećenjem.

Masaža tijekom trudnoće je terapeutski rad koji je usmjeren na posebne potrebe trudnice, s obzirom na to da njeno tijelo prolazi kroz promjene. Bol u leđima uobičajena je u trudnoći (kao i tijekom dojenja ili nošenja male djece), a uz to često se javlja problem slabe cirkulacije. Prije dolaska na masažu potrebno je tražiti savjet liječnika spec. ginekologije. Postoje slučajevi u kojima liječnik ne preporučuje masažu određenih dijelova tijela. Najbolji način da se odredi optimalna jačina pritiska je otvorena komunikacija između trudnice i fizioterapeuta. Masaža se može provoditi u trajanju od 20 minuta do jednog sata, ovisno o tome koliko se trudnica osjeća ugodno.

Tretman cijelog tijela u trajanju od 90 minuta, a koji uključuje:
• Refleksoterapiju stopala – 20 min
• Masažu tijela – 60 min
• Masažu lica, vrata i dekoltea – 10 min
Riječ je o izrazito opuštajućem tretmanu, a koji uz to potiče organizam na samoiscjeljivanje. Cilj je masaže tijela, lica, vrata i dekoltea opustiti napete mišiće, a refleksoterapija stopala dodatno potiče regeneraciju i opuštanje. Cilj joj je na prirodan način potaknuti i ojačati urođenu tjelesnu moć iscjeljenja, osloboditi organizam od stresa, dovesti ga u stanje opuštenosti i sklada, potaknuti funkciju pojedinih organa te mu pomoći u regeneraciji.

Iznenadite svoje najmilije poklon bonom!

© Health Point. Sva prava pridržana.