Noge

FIBROMIALGIJA

Najčešća mjesta boli su gornji dio natkoljenice s prednje strane, bočni dio natkoljenice, te unutarnja strana koljena. Faktori rizika za bol su vlaga i hladnoća, nesanica, fizički i mentalni zamor, pojačana fizička aktivnost itd. Bolesnici  žale se na proširenu bol mišićno-skeletnog sustava, zamor, poremećaj spavanja, bolnu osjetljivost pojedinih točaka na tijelu.

Terapija: Fizikalna terapija ima za cilj liječenje, ali i prevenciju mogućih težih posljedica bolesti koje bi mogle onemogućiti svakodnevno funkcioniranje. Vježbe opuštanja i disanja, elektroterapija i masaže napravit će znatnu razliku u kvaliteti života oboljelih od fibromialgije.

FRAKTURA TIBIJE

Tibia je druga najduža kost našeg kostura, koja se nalazi na medijalnoj strani potkoljenice, a puca češće nego bilo koja druga kost. Stres frakturatibije javlja se najčešće u osoba koje se bave profesionalnim sportom i to kod sportova gdje dolazi do dodira s protivnikom, kao što su nogomet, košarka, rukomet itd, no naravno, zna se dogoditi i kod pojedinačnih sportova koji se igraju na tvrdoj podlozi, a vrlo često je uzrokovana ponovljenom traumom.

U skijanju izrazito često dolazi do prijeloma uvijanjem kosti kada se dogodi da kod promjene pravca čizma (pancerica) krene svojim putem a koljeno i natkoljenica u drugi smjer. Vrlo često se događa i kod rekreativaca ili osoba s osteoporozom.

Terapija: Zajedno sa statičkim vježbama snage, prvi dio rehabilitacije imat će za cilj regeneraciju oštećenog tkiva i smanjivanje otekline i boli. U tome pomaže fizikalna terapija kao što je elektroterapija i ultrazvuk. Nakon nekog vremena, što zavisi o individualnom stanju pacijenta, kreće se s pasivnim pokretima u koljenu i skočnom zglobu te aktivacija mišića ozlijeđene noge.

ISTEGNUĆE/RUPTURA ZADNJE LOŽE

Odmah po ozljedi nije moguće potpuno ispružiti koljeno, niti hodati bez šepanja. Dan ili dva po ozljedi može se pojaviti hematom u obliku modrice netom ispod mjesta ozljede. Hamstrings, stražnja loža natkoljenice, ili kolokvijalno samo loža, nazivi su za skupinu mišića koji se nalaze sa stražnje strane natkoljenice. Ukupno ih ima 3, te su im imena: biceps femoris, semitetndinosus i semimembranosus. U svojoj temeljnoj funkciji oni su pregibači koljena i rade potpuno suprotan posao od prednjeg butnog mišića, poznatijeg kao kvadriceps, koji koljeno opruža.

Mišići stražnje lože natkoljenice pomažu i u opružanju trupa iz pretklonjenog položaja, kao što i utječu na stabilnost donjeg dijela leđa, poradi svog hvatišta na zdjelici (tzv. sjednoj kvrgi). Niti tu ne završava njihova funkcija. Naime, oni mogu i opružati koljeno u specifičnim uvjetima, naročito kada je stopalo oslonjeno na podlogu. U toj situaciji, a poradi cijelog niza anatomskih činjenica, umjesto kvadricepsa, koljeno opružaju mišići hamsrtingsa. Dalje, trčanje skokovi, promjene pravca kretanja, kako u svakodnevnom životu, tako i u sportskim aktivnostima izvode se s direktnim učešćem ovih mišića i bez njih nisu mogući.  Ozljede mišića stražnje lože najčešće su ozljede kod sportaša.  Uobičajeno ova se ozljeda javlja kao nagla i iznenadna bol koja prati prenaprezanje, istegnuće ili udarac u taj predio. mjesta ozljede.

Terapija:  U prvih nekoliko dana terapija se svodi na hladne ili ledene obloge kojima je cilj umanjiti bolove i smiriti upalni proces, te kompresiju elastičnim povojem, a kako bi se smanjilo eventualno nastajanje hematoma. Nakon tog početnog perioda slijedi fizioterapija s naglaskom na masažu, ultrazvučnu terapiju, ali i elektroterapiju i kinesio-tape kao potpora mišiću.  U isto vrijeme kreće i kinezioterapija, odnosno vježbanje, koja se u početku svodi na lagane vježbe istezanja i propriocepcije, a kasnije i na vježbe izdržljivosti, snage, repetitivne snage itd.

REZERVIRAJ SVOJ TERMIN

© Health Point. Sva prava pridržana.