Tomislav nije mogao micati desnom rukom – kako smo ga riješili muka

  • 4 veljače, 2024

Često pišemo o pojedinim indikacijama i vrstama fizikalne terapije, a sada bi voljeli konkretno ispričati o zdravstvenom problemu jednog našeg pacijenta koji doslovno nije mogao ni micati desnom rukom. Spomenuli smo ga i prilikom predstavljanja uređaja za udarni val, a riječ je o Tomislavu Milasu. 

Tomislav je po zanimanju stolar i vlasnik tvrtke GRGA d.o.o. te veliki dio dana provodi u stolarskoj radionici, a kada je u pitanju odrađivanje velikih projekata radi i po 12 sati dnevno. U opisu njegova posla su ponavljajuće radnje rukom, prvenstveno desnom rukom, te svakodnevno korištenje alata. Upravo zbog tih čimbenika, Tomislav je u lipnju prošle godine dobio dijagnozu teniski lakat. Doktor radiolog mu je nakon ultrazvučnog pregleda rekao da neće moći raditi 8 tjedana ako strogo ne miruje desnom rukom. Mi smo njegov problem riješili za samo tri tjedna iako on nije 100% štedio desni lakat i mirovao tom rukom. 

Teniski lakat ili lateralni epikondilitis

Prvo ćemo pojasniti njegovu dijagnozu. Teniski lakat karakterizira se od intenziteta blage boli nakon aktivnosti pa sve do stalne boli koja onemogućuje bilo kakvu aktivnost. Karakterističan simptom jest i smanjenje snage šake, tj. pacijenti se žale na pojavu snažne boli prilikom podizanja i vrlo lakog tereta – primjerice pri podizanju šalice čaja ili kave, a žale se i na snažnu bol prilikom okretanja ključa u bravi što vrlo često uopće ne mogu niti učiniti. Osim toga, navode da im i rukovanje izaziva pojavu boli u laktu. Vrlo često u akutnosti, bol se javlja čak i za vrijeme 100% mirovanja!

Kao u slučaju Tomislava, teniski lakat (službeno lateralni epikondilitis) nastaje kao posljedica ponavljajućih aktivnosti rukom prilikom kojih se ili ispružaju šaka i prsti ili se podlaktica okreće tako da dlan gleda prema gore ili ako se radi kombinacija tih kretnji, odnosno ako se te kretnje čine protiv otpora. Pošto je ova dijagnoza česta kod tenisača, bolest je nazvana teniski lakat. No, osim igranja tenisa, postoje i drugi rizični čimbenici kao što su:

  • rad s alatom u ruci koji je teži od 1 kg
  • podizanje težine veće od 20 kg najmanje deset puta dnevno
  • ponavljano izvođenje provocirajućih kretnji više od dva sata svakog radnog dana

Terapije koje smo kombinirali kod Tomislava

Svatko tko je dobio dijagnozu teniski lakat, zna o kako intenzivnoj boli se može raditi. Osim bolova, za Tomislava je bio problem što uopće nije mogao nastaviti sa svojim poslom. Odmah po pregledu ultrazvučne snimke i konzultacijama s našim fizioterapeutom Pericom, uzevši u obzir Tomislavov opis posla, odlučili smo se na kombinaciju četiri terapije. 

Odradili smo TENS terapiju koja ublažava bol primjenom uređaja čije elektrode pričvršćene na površinu ruke šalju male električne impulse. Oni smanjuju signale boli koji se kroz nervni sustav šire prema leđnoj moždini i mozgu, a to je Tomislavu pomoglo u opuštanju mišića te samom ublažavanju boli. Uz TENS terapiju smo kombinirali i terapiju radiofrekvencije Tecar uređajem, uz lokalnu primjenu kortikosteroidne terapije u injekciji u bolno područje lakta. Tu je došlo do značajnog poboljšanja mišićnog tonusa i smanjenja ukočenosti mišića. 

teniski lakat, stolar, bol u ruci, bol u laktu

Više o dry needlingu koji smo također uvrstili u terapiju: https://health-point.hr/2023/05/04/novo-dry-needling-ili-kako-iglicama-pomazemo-nasim-pacijentima-s-napetim-misicima/

Terapija udarnim valom je pak omogućila stimulaciju kolagena i rastvaranje nakupina kalcija i kalcifikata. Stimulacija ovih bioloških mehanizama stvara okružje pogodno za zacjeljivanje. Došlo je do obnavljanja funkcionalnosti i ublažavanja boli i tako smo mu skratili oporavak za 5 tjedana. Ako se sjećate – prognoza specijalista na početku je bila 8 tjedana za oporavak, a Tomislav se nakon opisane kombinacije terapija oporavio za tri tjedna.

Fizioterapeutski sat i primjer primjene

Tomislavova terapija se provodila u sklopu naše usluge fizioterapeutski sat (FIZIO SAT). Cijena FIZO SATA je 70 eura i uključuje pregled fizioterapeuta, određivanje terapije te provođenje više vrsta terapije prema planu. 

Inače bi Tomislav samu terapiju, bez pregleda i plana terapije, platio 162 eura, a to je vidljivo i uvidom u cjenik gdje je:

  • TENS terapija – 12 eura
  • 2x terapija udarnim valom – 70 eura
  • DRY needling terapija za 2 segmenta – 50 eura
  • Radiofrekvencija Tecar uređajem 20 eura
  • Deksametazon injekcija 10 eura

Za sva pitanja o ovoj vrsti dijagnoze, terapijama koje smo provodili te samom FIZIO SATU, možete nam se javiti mailom na info@health-point.hr ili na telefonom na 098 968 32 38.

Rado ćemo i vama pomoći, bez obzira kojim zanimanjem se bavite.

A ako vam treba preporuka za dobrog stolara, slobodno se obratite Tomislavu, osim što se vratio svom poslu, radi ga jako dobro – njegov kontakt broj je 091 506 4503.

© Health Point. Sva prava pridržana.