Leđa

SKOLIOZA

Bol u leđima kao uzrok deformacije kralježnice. Skolioza dolazi od grčke riječi skoliosis što u prijevodu znači savijanje. Kralježnica se sastoji od puno malih kostiju pravokutnog oblika koje se nalaze u središnjem dijelu tijela tako da spajaju glavu sa zdjelicom. Skolioza nastaje kada se kralježnica savija u stranu i može imati izgled poput slova „C“ ili „S“. Osim toga kralješci se rotiraju ili zaokreću i povlače rebra tako da nastaje složeni deformitet u tri ravnine. Uzrok skolioze, u više od 80% slučajeva, je nepoznat. Kažemo da je to idiopatska (nepoznatog uzroka) skolioza. Ovisno o dobi djeteta kada nastaje razlikujemo infantilnu (od 0.-3. godine života), juvenilnu (od 3.-10. godine života) i adolescentnu (iza 10. godine života) idiopatsku skoliozu.

Postoji torakalna, lumbalna, torako – lumbalna, te kombinirana skolioza gdje su zahvaćeni torakalni i lumbalni dio kralježnice zajedno. Najčešći simptomi su nejednakost u visina ramena, glava nije u sredini tijela (ne prati ravninu), razlika u položaju i visini kukova, asimetrija u položaju lopatica, razlika u dužini ruku, te kod nagiba prema naprijed vidljiva je razlika u lijevoj i desnoj strani leđa (jedna strana je izbočenija). Kod djece koja još rastu se skolioza može izravnati, a kod odraslih se može djelomično korigirati.

Terapija:Preporučena terapija je masaža u kombinaciji s kiropraktikom, Yumeiho terapija kroz koju se opuštaju svi mišići te se korigiraju leđa i zdjelica zbog same posture (držanja), te fizioterapeutske vježbe kroz jačamo leđne mišiće koji će na kraju sami „izravnati“ skoliozu.

kifoza
lordoza

KIFOZA

Kifoza je zakrivljenost kralježnice prema natrag (ramena su prema naprijed, a čovjek ima polunagnuto držanje prema naprijed). Najčešće nastaje kod osoba koje imaju sjedeći posao te puno sati provode u tom položaju, kod osoba koja fizički rade gdje je stalno prisutno sagibanje, kod trudnoće, dojenja, nošenje djeteta itd.

Terapija: Preporučena terapija je masaža u kombinaciji s kiropraktikom, Yumeiho terapija kroz koju se opuštaju svi mišići te se korigiraju leđa i zdjelica zbog same posture (držanja), te fizioterapeutske vježbe kroz jačamo leđne mišiće koji će na kraju sami „izravnati“ skoliozu.

LORDOZA

Simptomi su bol u donjem dijelu kralježnice, bockanje, peckanje ili obamrlost, problemi s mjehurom ili crijevima itd.

Lordoza je, uz skoliozu kifozu, najčešća deformacija kralježnice. Pogađa lumbosakralni dio, tj. donji dio leđa (slabinski dio, fizikalna lordoza) i dovodi do pojačane konkavne (prema naprijed) zakrivljenosti kralježnice. Može zahvatiti i vratni dio. Često je prati i prekomjerno izbočenje kralježnice unatrag (kifoza). Pritom izaziva velik pritisak na kralježnicu, a samim time i bol. Najčešći uzroci lordoze su ravna stopala, traume, profesionalno naprezanje, opuštena i slaba trbušna muskulatura, težak trbuh kao posljedica pretilosti ili trudnoće, osteoporoza, ahondroplazija (patuljasti rast) itd. Osobe s lordozom najčešće imaju vidljiv luk u donjem dijelu leđa te izbočen trbuh i stražnjicu. Lordoza može se pojačati kod starijih i pretilih osoba te osteoporoze.

Terapija: Preporučena je fizikalna terapija u kojoj se provode pravilne vježbe istezanja bez pretjeranog opterećenja, elektroterapija kao analgezija, kiropraktika te Yumeiho tretman zbog korekcije posture. Kod pretilih osoba je strogo preporučljiva dijeta.

TORAKALNI SINDROM

Bol, naticanje, probadanje ili utrnulost u području torakalne kralježnice koji nastaju zbog stiskanja krvnih žila ili živaca. Bol se može pojaviti i u području prsnog koša. Postoji nekoliko stvari koje uzrokuju torakalni sindrom, a najčešće do simptoma dolazi zbog mišićno-koštane boli. Ovi bolovi su kratkotrajni, ali se mogu pojavljivati nekoliko puta u životu. Također, postoje i neki faktori koji dodatno utječu na pojavu samog sindroma, a to su: predugo stajanje ili pak sjedenje, nepravilan položaj tijela, tjelesna neaktivnost te pretilost.

Ovisno o vrsti sindroma i o samoj ozbiljnosti i simptomi će biti različiti. Simptomi su najčešće bol i utrnulost, a događaju se u području ruka i šaka. Osim toga, možete osjećati i bol u vratu ili ramenu, naticanje te slabost ruku. Magnetska rezonanca, kompjutorizirana tomografija, rendgenske snimke ili elektromioneurografija mogu otkriti ako se radi o nekoj abnormalnosti, dok ultrazvuk karotida može vidjeti kakvo je stanje s krvnim žilama.

Terapija: Prije svega torakalni sindrom se rješava raznim vježbama i fizikalnom terapijom kojom će se poboljšati položaj tijela i ojačati mišići prsa. Pomoći mogu i lijekovi protiv bolova, ali i razne kreme koje hlade,krioterapija,elektroterapija kao i topli oblozi i masaže. Također, važna je fizička aktivnost, razgibavanje te šetnje. Najvažnije je reagirati i na vrijeme krenuti s liječenjem uzroka sindroma. Na početku samog upalnog procesa po potrebi se daje tzv. „blokada“ intramuskularno. Blokada je koktel lijekova Ketonala, Diazepama i Dexametazona koji će smanjiti upalni proces i omogućiti nastavak daljnje terapije.

REZERVIRAJ SVOJ TERMIN

© Health Point. Sva prava pridržana.