Fizioterapija i rehabilitacija

U okviru pregleda fizioterapueta, radi se opći pregled i savjetovanje ili  pregled uz obradu nalaza i savjetovanje te po potrebi detaljniji pregled uz određivanje i plan terapije.

Ovisno i vrsti i trajanju pregleda svaki je zasebno naveden i u cjeniku:

  • Pregled fizioterapeuta 1. – pregled i savjetovanje pacijenta
  • Pregled fizioterapeuta 2. – pregled, savjetovanje i obrada nalaza
  • Pregled fizioterapeuta 3. – pregled, obrada nalaza, procjena, savjetovanje, određivanje terapije i plan provedbe iste

Cjenik usluga

Za početak se pri pregledu uzimaju u obzir životne navike (prehrana, tjelovježba i održavanje muskulature kroz tretman masaže tijela), a po potrebi i  kompletna anamneza u kojoj se radi provjera krvnog tlaka, optički pregled kralježnice i urednog hoda, refleksologije, motorika pokreta, ravnoteže i orijentacije. Ako postoje raniji nedicinski nalazi, iščitavaju se podaci vezani uz posao fizioterapeuta: RTg i MGCT snimak, nalaz radiologa, MR nalaz, EMNG, UZV, odnosno svi nalazi koje pacijent donosi na pregled.

Primjena elektrostimulacije u fizioterapiji ovisi o potrebama i ciljevima klijenta odnosno pacijenta,  uzima se u obzir fizičko stanje i osnovna patologija. TENS stimulacija – Transkutana nervna stimulacija omogućuje smanjenje boli i napetosti u mišićima. Uz djelovanje elektro – stimulativnih impulsa na ramenima, koljenima, zglobovima, stopalima i leđima smanjuje se ukočenost mišića i nepokretnih zglobova.

Riječ je o kineziološkim trakama koje ublažavaju bol, pomažu stabilizirati zglobove i potiču regeneraciju tijela. Na kožu djeluju tako da nježno vuku gornji sloj kože, čime se stvara prostor između epidermisa i mišića te omogućuje povećani protok limfe u tijelu. Oslobađaju pritisak na živčani sustav i pokreću samoizlječenje u tijelu.

Ultrazvuk se u fizikalnoj terapiji upotrebljava u terapijsku svrhu. Riječ je o mikromasaži, mehaničkom zbijanju i rastezanju tkiva, kao i gibanju pojedinih čestica tkiva. Mehanička se energija u tkivima kroz koja prolazi ultrazvuk pretvara u toplinu i to posebno na mjestima  gdje dolazi do refleksije ultrazvuka, a to je granica između mekih tkiva i kosti. Uređaj omogućuje toplinsko, terapijsko djelovanje na dublje dijelove tkiva unutar lokomotornog sustava.

Krioterapija
Predstavlja ustaljenu metodu za liječenje akutnih ozljeda mekog tkiva. Koristi se za smanjenje vremena oporavka kao dio programa rehabilitacije i nakon akutnih ozljeda te u liječenju kroničnih ozljeda. Promjenom temperature tkiva stimulira se vazodilatacija (širenje krvnih žila) i povećava protok krvi u tkivima, za koju se smatra da potiče zacjeljivanje i povećavanje opskrbe hranjivim tvarima i kisikom do mjesta nastanka ozljede. Koristi se kod akutne križobolje, reumatske bolesti i bolova u mišićima. Dokazano je i da krioterapija učinkovito smanjuje bol u postoperativnom razdoblju nakon rekonstruktivne operacije zglobova.

Dijadinamske struje – DDS
Postižu dobar analgetski učinak i kočenje simpatikusa. Ona se primjenjuje u liječenju bolnih stanja i stanja nastalih poremećajem ravnoteže vegetativnog sustava.Ima jako djelovanje na uklanjanje edema i hematoma, te na smanjenje tonusa poprečnoprugastih mišića.Kontraindikacije: akutne upale, aktivna tuberkuloza kosti, zglobova i drugih organa, zloćudne bolesti, bolesti koje uvjetuju razvoj kaheksije, dekompenizirano stanje srca, krvarenje ili sklonost krvarenju, metal u tkivu nakon ranjavanja, endoproteze, osteosinteza i dr.)

Interferentne struje – IFS
Imaju jače dubinsko djelovanje, i bolju podnošljivost u kombinaciji primjene s vibracijskom masažom. Potiču stvaranje kalusa, i tako ubrzavaju rast koštanog tkiva. Interferentne struje koriste se kod reumatskih bolesti, pareze i paralize, bolesti krvnih žila, te kod raznih ortopedskih bolesti. Kontraindikacije: akutne upale, aktivna tuberkuloza kosti, zglobova i drugih organa,krvarenje ili sklonost krvarenju, dekompenzirano stanje srca.

Transkutana elektronervna stimulacija – TENS
Postiže analgetski učinak gdje dolazi do stimuliranja živčanih vlakana.
Koriste se kod akutne i kronične boli, kod reumatskih bolesti, trauma, ortopedskih bolesti, ginekoloških i onkoloških bolesti. Kontraindikacije: pacemaker i dekompenzirana srčana funkcija.

Elektrostimulacija
Elektrostimulacija mišića je tehnika koja kontrahira mišiće električnim impulsima. Oni djeluju na mišić na način da reproduciraju prirodnu kontrakciju, takvu kakva se postiže fizičkom aktivnošću. Pomoću elektrostimukacije možemo ciljano trenirati sposobnost mišića i npr. eksplozivnost, izdržljivost, brzinsku izdržljivost, statičku snagu itd., bolju i bržu regeneraciju.

Galvanizacija
Djeluje na motorne živce: povećava podražljivost i provodljivost motornih živaca i mišića,na vazomotorne živce: poboljšava cirkulaciju, na bol: smanjuje bol (analgetsko djelovanje), na središnji živčani sistem: ovisno o položaju elektroda, umirujući ili podražujući efekt.

Iznenadite svoje najmilije poklon bonom!

© Health Point. Sva prava pridržana.