Lakat

LATERALNI EPIKONDILITIS (TENISKI LAKAT)

Bol u laktu, odnosno bol u području lateralnog epikondila lakta koja može biti od intenziteta blage boli nakon aktivnosti pa sve do stalne boli koja onemogućuje bilo kakvu aktivnost.Karakterističan simptom u bolesnika jest i smanjenje snage šake, tj. bolesnici se žale na pojavu snažne boli prilikom podizanja i vrlo lakog tereta kojeg drže u ruci primjerice pri podizanju šalice čaja ili kave, a žale se i na snažnu bol prilikom okretanja ključa u bravi što vrlo često uopće ne mogu niti učiniti. Osim toga, često navode da im i rukovanje izaziva pojavu boli u laktu.

Nastaje kao posljedica ponavljajućih aktivnosti rukom prilikom kojih se ili ispružaju šaka i prsti ili se podlaktica okreće tako da dlan gleda prema gore ili ako se radi kombinacija tih kretnji, odnosno ako se te kretnje čine protiv otpora. Istraživanja su pokazala da lateralni epikondilitis najčešće nastaje u sportaša starijih od 35 godina zbog sportske aktivnosti koja ima zahtjevnu tehniku korištenja ruke, a koju prakticiraju bar tri puta tjedno po 30 ili više minuta. Budući da je ta aktivnost najčešće tenis valja spomenuti još neke uočene predisponirajuće čimbenike nastanka lateralnog epikondilitisa vezane za tenis. To su u prvom redu nepravilna tehnika udarca te veći držak reketa, a spominju se i materijali od kojih je izrađen reket, kao i napetost mreže reketa.

Prepoznati su i neki rizični čimbenici nastanka lateralnog epikondilitisa vezanog za radne aktivnosti, a to su rad s alatom u ruci koji je teži od 1 kg, podizanje težine veće od 20 kg najmanje deset puta dnevno te ponavljano izvođenje provocirajućih kretnji više od dva sata svakog radnog dana.

Terapija: Preporučena terapija za teniski lakat  – vježbe istezanja i vježbe jačanja muskulature ispružača šake i prstiju, elektroterapija te ultrazvučna terapija.

MEDIJALNI EPIKONDILITIS (GOLFERSKI LAKAT)

Ukočenost lakta i bol, odnosno slabost, kod stiskanja prstiju šake, bol na unutarnjoj strani lakta koja se ponekad može protegnuti i na unutarnju stranu podlaktice, moguća slabost te nemoć u rukama i zglobovima, obamrlost i trnci u rukama – osobe s golferskim laktom obamrlost i trnce mogu osjetiti u prstenjaku i malom prstu.

Riječ je o stanju iritacije i upale tetiva mišića fleksora šake i pronatora podlaktice. Sličan je teniskom laktu, no nastaje s unutarnje (medijalne) strane, dok teniski lakat nastaje s vanjske (lateralne). Riječ je o sindromu prenaprezanja uslijed preopterećenja fleksornih tetiva ručnog zgloba i prstiju. Golferski lakat često nastaje kod profesionalnih igrača golfa, no može se javiti i kod:

  • Sportova s reketom– loš odabir reketa može izazvati ovakav tip oštećenja kao i prejak servis kod bacanja loptice.
  • Sportova s loptom– nepravilne tehnike kod bacanja lopte mogu izazvati ovakav tip oštećenja.
  • Drugih aktivnostikao što su slikanje, sječa drva, šišanje (frizeri) i mnogih drugih aktivnosti kod kojih aktivno i konstantno koristimo zglobove.

Golferski lakat se javlja zbog prenaprezanja, odnosno kao posljedica ponavljajućih aktivnosti rukom. Ovakvo stanje nastaje oštećenjem mišića i tetiva koji kontroliraju prste i zglobove, a ponekad nastaje upravo zbog postizanja nagle snage na području lakta i zgloba. Ako se ne liječi, oštećenje u laktu može rezultirati trajnim osjećajem boli.  Kako bi bili sigurni da se radi o golferskom laktu najbolje bi bilo napraviti RTG i magnetsku rezonancu.

Terapija: Početak same terapije je primjena elektroterapije, krioterapije, ultrazvuka te kinesiotape traka. Kada se bol povuče, izvode se vježbe mišića (ekstenzora i fleksora) podlaktice. Rehabilitacijske vježbe orijentirane su na istezanje i jačanje tetiva te pripadajućih mišića s ciljem uklanjanja boli, vraćanja fleksibilnosti, opsega pokreta i snage zahvaćenog područja.

REZERVIRAJ SVOJ TERMIN

© Health Point. Sva prava pridržana.