Dry Needling ili kako iglicama pomažemo našim pacijentima s napetim mišićima

  • 4 svibnja, 2023
dry needling zagreb, dry needling terapija, dry needling protiv bolova

U našoj ordinaciji nastojimo biti u toku s dostignućima u fizioterapiji pa tako i s novim mogućnostim efikasnog liječenja različitih problema. Stoga smo odlučili proučiti i isprobati Dry Needling. Kada smo zaključili da ova manualna tehnika ima mnoge prednosti i da je itekako efikansa za liječenje i stimulaciju napetih mišića, odluka je pala da Pericu i Andreja pošaljemo na edukaciju. Nakon savladanog gradiva i znanja koje su dobili od najvećih majstora ove tehnike, uveli smo je u ponudu Health Point ordinacije. Pa je sada pravo vrijeme da ju i vama predstavimo.

Što je Dry needling?

Dry needling je tretman za liječenje mišićno-koštane boli i disfunkcije mišićno koštanog sustava. Može se koristiti kao zasebna terapija ili kao dio plana liječenja koji može uključivati ​​vježbe, masažu i druge tehnike. Ono što je za ovu manualnu tehniku najvažnije su trigger točke – određena područja u mišićima koja na pritisak mogu biti bolna.

Trigger točke su zaslužne za lociranje problematike u određenom segmentu mišića. Kad nam je trigger u blokadi mišić ne funkcionira kako treba i dolazi do bolnog grča u mišiću. Posljedice mogu biti širenje boli, trnci, pečenje, slabost, te smanjenje pokretljivosti.


Kako se izvodi Dry needling?


Kod terapije Dry needlingom sterilna akupunkturna iglica se uvodi u područje trigger točke te se traži najbolji odgovor tkiva koji se još naziva “twitch” a osjeća se kao blagi trzaj nakon kojeg slijedi opuštanje. Drugim riječima, trzaj je poželjna reakcija jer pokazuje da mišić reagira. Stoga je moguće da će terapeut pomicati iglicu dok ne dobije lokalni odgovor, odnosno trzaj.

U tretmanu se ne koriste lijekovi niti druge supstance, a zbog toga se tehnika naziva “dry” ili u prijevodu s eng. suha. Nakon tretmana poboljšava se sposobnost cijeljenja tkiva, smanjuje se bol i poboljšava pokretljivost. Neki će osjetiti poboljšanje u vidu smanjenja boli i bolje pokretljivosti odmah nakon prvog tretmana, a kod nekih će biti potrebno par tretmana.


Kako funkcionira Dry Neddling i smanjuje bol?


Kada se mišić pretjerano koristi, on ulazi u tzv. energetsku krizu u kojoj mišićna vlakna ne dobivaju odgovarajuću opskrbu krvlju. Kada nisu dovoljno opskrbljeni krvlju, mišići ne dobivaju kisik i hranjive tvari koji omogućuju mišiću da se vrati u normalno stanje mirovanja.

Kada se to dogodi, tkivo u blizini trigger point ili točke postaje kiselije. Živci postaju senzibilizirani, što to područje čini napetim i bolnim.

Stimulacija trigger točke pomaže vratiti normalan dotok krvi kako bi se to područje oslobodilo napetosti. Ubod iglicom također može pokrenuti živčana vlakna koja stimuliraju mozak na oslobađanje endorfina, vlastitog hormona protiv bolova u tijelu.


Boli li Dry needling tj. uvođenje iglice?


Već smo naveli da su Trigger točke obično bolne na dodir. Dakle, prije uboda, možete osjetiti blagu bol dok terapeut locira samu Trigger točku.

Također možete osjetiti malu nelagodu tijekom uvođenja iglice. Ponekad pacijenti ni ne osjete uvođenje iglice jer je jako mala, ali ponekad će neki osjetiti ulazak u tkivo. Kada je iglica ušla u područje Trigger točke, moguće je osjetiti ranije spomenuto trzanje – pozitivnu reakciju. Nakon tretmana moguće je osjetiti „muskulfiber“ ili zatezanje kao i nakon tretmana masaže pa je stoga važno da se pacijent dan nakon Dry needlinga ne izlaže naporu i ne trenira.

Za sva dodatna pitanja, tu smo za vas!

Kontakt


© Health Point. Sva prava pridržana.