Kinesio tape kao učinkovito sredstvo u liječenju boli

  • 17 kolovoza, 2021
kinesio tape, kinesio tapin, bol u ramenu, bol u koljenu

Kinesio tape je osmislio japanski kiropraktičar dr. Kenzo Kase 1970-ih s namjerom da ublaži bol i poboljša zacjeljivanje mekih tkiva. Kinesio taping se pak odnosi na postavljanje kinesio traka na bolna područja. Prvenstveno pomaže smanjiti pritisak na tkivo te tako može smanjiti nelagodu ili bol. Pravilno lijepljenje pruža podršku mišićima poboljšavajući sposobnost mišićne kontrakcije te pomaže mišiću da se prekomjerno ne rasteže ili prekomjerno ne stišće. Kinesio tape se ne koristi samo za sportske ozljede nego i za niz drugih stanja.

Načini primjene i učinci kinesio trake

Jedno istraživanje, s 32 sudionika, pokazalo je da je postavljanje kinesio trake preko koljena povećalo prostor u zglobu koljena. Povećanjem prostora između kože i supkutanog tkiva omogućava slobodan protok limfe u limfni sustav, time se smanjuje nadražaj receptora što rezultira smanjenjem i prestankom boli. Slična studija pokazala je da je kinesio traka također povećala prostor u ramenskom zglobu. 

Upravo je to stvaranje prostora između kože i mišićnog tkiva čini kinesio taping tako učinkovitom metodom. Kod upale mišića prostor između kože i mišićja je smanjen iz čega proizlazi smanjen protok limfne tekućine. Limfni zastoj vrši kompresiju i nadražuje receptore boli u koži zbog čega se javljaju bolovi.

Temeljne funkcije i učinci kinesio tapinga

Sva tkiva – koža, vezivno tkivo, fascije, mišići – sadrže receptore zbog kojih osjećamo temperaturu (hladno, toplo) i dodir. Svi ti receptori doprinose propriocepciji – osjećaju mozga gdje se nalazi tijelo i što radi. Kinesio taping razdvaja tkiva i time smanjuje pritisak. Dekompresija tih tkiva može promijeniti signale koji idu u mozak. Kada mozak primi drugačiji signal, on će drugačije reagirati.

Stimuliranjem proprioceptora postiže se bolji osjećaj pokreta. Funkcionalno i mehaničko korigiranje pružaju pasivnu potporu, a time i poboljšanje funkcije zgloba, a kako je navedeno na Pliva zdravlje temeljni učinci kinesio tapinga su sljedeći: 

1. Poboljšanje funkcije mišića: npr. nakon rupture mišića, tekućina koja tom prilikom nastaje u međustaničnom prostoru uzrokuje povećanje pritiska, javljaju se bolovi, oticanje i povećanje tonusa mišića.

2. Poboljšanje cirkulacije tjelesnih tekućina: npr. kod oštećenja tkiva dolazi do izlijevanja tekućina u određenom području, što rezultira upalnom reakcijom.

3. Smanjenje boli: Lijepljenje trake potiče podražaj mehanoreceptora na koži. Nastali signali putem mehanoreceptora stižu u leđnu moždinu, aktiviraju stanice za kontrolu u moždanom deblu i time smanjuju jačinu osjećaja boli u mozgu.

4. Podupiranje funkcije zgloba: Različitim načinom postavljanja kinesio tapinga utječe se na mišićni tonus, korigiraju se nejednakosti i asimetrije, čime nastaje ravnoteža u mišićnim grupama.

Svojstva kinesio tape-a ili kinesio trake

Kinesio tape ili kinesio traka (skraćeno KT) je vrlo rastezljiva traka, napravljena od mješavine pamuka i najlona. Karakterizira ga sposobnost rastezanja do 120-140% svoje prvobitne duljine. Osmišljena je tako da oponaša elastičnost kože, odnosno kako bi se i nakon njenog postavljanja mogao napraviti pun raspon pokreta. KT je i vodootporna i prozračna te ju možete nositi tijekom vježbanja, tuširanja, pa čak i plivanja. Brzo se suši i rijetko izaziva iritaciju kože; ako se iritacija kože dogodi, savjetujte pacijentu da odmah ukloni vrpcu i opere područje toplom sapunicom kako bi uklonio ostatke ljepila. Ako se pravilno postavi, trajat će do 3-5 dana.

Zašto je važno da kinesio tape postavlja fizioterapeut

Da biste ostvarili željene rezultate primjenom kinesio trake, kao i bilo kojeg drugog tretmana, prvenstveno je potrebna procjena vašeg stanja. U nekim slučajevima, liječenje nekog stanja može zahtijevati i liječenje drugih osnovnih stanja. Fizioterapeut će prije postavljanja kinesio trake napraviti procjenu mišića, opseg pokreta, procjenu hoda i druge tehnike pregleda za koje smatra da su potrebne. Informacije dobivene ovim procjenama omogućit će pravilno postavljanje trake, ali i određivanje protokola liječenja.

Postoji nekoliko načina postavljanja kinesio trake, a ona se ovisno o problemu postavlja na mišiće, ligamente, a moguće je i korektivno postavljanje za primjerice korekciju fascije i patele. Postoje i određene indikacije kod kojih nije moguća primjena kinesio tapinga i to je još jedna dodatni razlog zašto ga mogu i trebaju provoditi posebno izučeni fizioterapeuti više stručne spreme.

Spomenimo još samo da je ova metoda liječenja postala sastavni dio prevencije i rehabilitacije na svjetskim prvenstvima, Olimpijskim igrama i različitim sportskim natjecanjima, a danas ne postaji razlog zašto ne bi bila dostupna i vama.

Za pregled se možete naručiti putem naše web stranice ili na 098 968 32 38.

© Health Point. Sva prava pridržana.