Kiropraktika kao preventiva bolovima u leđima i vratu

  • 16 siječnja, 2020

Bol u leđima je nešto s čime se većina ljudi susretne tijekom svog života. Istraživanja pokazuju da će do 80% populacije u nekom trenutku svog života osjetiti bol u leđima. To je ujedno i drugi najčešći razlog posjeta liječničkoj ordinaciji, odmah nakon infekcija gornjih dišnih putova.

Uloga preventive u očuvanju zdravlja

Ponekad je bol u leđima oštra i intenzivna, uzrokovana pogrešnim potezom ili ozljedom, a liječi se za nekoliko dana ili tjedana. Drugi doživljavaju bol u leđima kao kronično stanje, a to ozbiljno utječe na njihovu sposobnost za rad i uživanje u slobodnim aktivnostima.

Pročitajte i naš tekst: Bole vas leđa, ukočen vam je vrat i gornji dio leđa. Koju masažu odabrati?

Nažalost, kako je današnji stil života uglavnom sjedilački, a povećava se i pretilost, bol u leđima postaje sve prisutniji problem. Stoga je očuvanje cjelokupnog zdravlja, kao i zdravlja kralježnice važan čimbenik u sprječavanju bolova u leđima. Drugim riječima, bolje spriječiti nego liječiti.

Zašto je kiropraktika važna

Upravo je kiropraktika jako važna za poboljšanje zdravlja kralježnice i izbjegavanje ozljeda. Vrlo je važna za sportaše, ali i one koji većinu dana sjede jer se bave uredskim poslovima, pisanjem za računalom, programiranje, veći dio dana su za volanom i slično.

Kiropraktika je zdravstvena disciplina usredotočena na poremećaje mišićno-koštanog sustava i živčanog sustava, te učinke tih poremećaja na opće zdravlje. Usluge kiropraktičara najčešće uključuju liječenje stanja poput bolova u leđima, bolova u vratu, bolova u zglobovima ruku ili nogu i glavobolje.

Pristup zdravlju bez lijekova

Vrlo je važno napomenuti da je prije svega riječ o praktičnom pristup zdravstvu bez lijekova, a koji uključuje pregled pacijenta, dijagnozu i liječenje. Kiropraktičari su iznimno stručni u manualnoj manipulaciji kralježnice, ali i također osposobljeni za preporuku terapijskih i rehabilitacijskih vježbi te za pružanje savjeta o prehrani, vježbanju i načinu života.

Smjernice kao što su pravilna prehrana, ergonomski radni prostori i pravilne tehnike podizanja i pokreta te pravilno izvođenje vježbi mogu puno pomoći u jačanju kralježnice te potencijalno pomoći izbjeći ozbiljne ozljede i kroničnu bol. Veliki broj pacijenata Health Pointa prepoznao je vrijednost ovog pristupa kiropraktike i to je rezultiralo time da se uspješno bore s bolovima u leđima bez upotrebe lijekova.

© Health Point. Sva prava pridržana.