Bole vas leđa, ukočen vam je vrat i gornji dio leđa. Koju masažu odabrati?

  • 21 studenoga, 2019
fizioterapeut

Bole vas leđa, ukočen vam je vrat i gornji dio leđa. Koju masažu odabrati?

  • Akutna bol u leđima obično traje od jednog do sedam dana. Bol može biti blaga ili jaka, a povremeno može biti uzrokovana i nezgodom ili ozljedom. Oko 80 posto svih bolova u leđima je akutno.
  • Subakutna bol u leđima obično traje od sedam dana do sedam tjedana i obično je blaga te nije povezana s drugim bolestima koje osoba ima. Oko 10 do 20 posto svih bolova u leđima je subakutno.
  • Kronična bol u leđima obično traje više od tri mjeseca i može biti blaga ili jaka. Može biti povezan s drugim bolestima koje možda osoba ima ili joj još nije točno definiran uzrok. Otprilike pet do 10 posto svih bolova u leđima je kronično.

Otkrivanje uzroka boli u leđima?

Ovisno o bolovima, drugačiji je pristup liječenju, ali i sam tretman leđa. Stoga je nužna pravilna dijagnoza, a najbolju će dati fizikalni terapeut. Dakle ne maser u kozmetičkom salonu, liječnik opće prakse ili netko drugi. Fizioterapeut će prema svome znanju i iskustvu procijenite moguće uzroke bolova u leđima. Može vam preporučiti vježbe ili promjene koje bi trebali unijeti u svoju svakodnevnu rutinu, što će vam pomoći da ublažite simptome na duži period. Iskusni terapeuti također će vam preporučiti najbolji tretman masaže za vas, ovisno o stanju, bolovima, dobi i tome koliko ste fizički aktivni.

Zašto je masaža dobra za bolove u leđima?

Masaža je neinvazivna terapija koja među ostalim potiče pojačani dotok krvi u određena područja leđa. Time se ubrzava ozdravljenje, posebno u slučaju boli uzrokovanih tjelesnom aktivnošću ili ozljedom mekih tkiva. Najnovija istraživanja također pokazuju da tretmani masaže mogu pomoći poboljšati dugoročnu vaskularnu funkciju sportaša i neaktivnih pacijenata. Nažalost, u vremenu kada provodimo veći dio dana bez fizičke aktivnosti, sjedeći za računalima i tabletima, vrlo je česta pojava prekomjerna napetost mišića. Ona pak može uzrokovati ograničeno kretanje i bol, posebno oko vrata ili donjeg dijela leđa. Masaža stoga potiče opuštanje ključnih mišićnih skupina uklanjajući bol i povećavajući fleksibilnost.

Koja vrsta masaže za bol u leđima i u kojem trajanju?

Nakon pregleda i na temelju medicinskih nalaza uzv, rtg ili me-a često preporučujem medicinsku masažu i to za početak onu u trajanju od 20 minuta. Ova vrsta masaže korisna je pacijentima koji imaju kroničnih problema s leđima, odnosno kronične bolove koji traju mjesecima pa čak i godinu dana. To su uglavnom pacijenti koji imaju česte upale, ne samo mišićnog sustava već ponajprije koštanog, odnosno nervnog sustava. Riječ je i o pacijentima s različitim mialgijama ili radikulopatijama. Izuzetno je važno napomenuti i to da ako su trenutno prisutne akutne mialgije prvo treba raditi na saniranju upale te u tom slučaju ne preporučujemo nikakve tretmane masaže.

Za razliku od medicinske masaže koja se primjenjuje kod navedenih problema koštanog i nervnog sustava, deep tissue masaža ili masaža dubinskog tkiva je ona koju preporučujem osobama koje pate od akutne ili subakutne boli u leđima. Deep tissue masaža je za one koji se redovito bave tjelesnom aktivnošću, ali se kod njih pojavljuje kratkotrajna bol. Pritom mislim na bolove u vratu i kralježnici jednom mjesečno do dva puta, a koji traju od 2 do 3 dana te je isključivo o bolovima povezanim uz mišićni sustav. Deep tissue masažom se kroz duboku presuru djeluje na mišić te se on trenutno oporavlja zbog velikog protoka krvi koji se potiče pravilnim stiskom. Pacijentima ostavljam na izbor žele li kraći ili duži termin masaže, odnosno u trajanju 20 ili 40 minuta. Bez obzira na trajanje tretmana poboljšat će se cirkulacija mišića i ubrzati protok krvi.

Za više informacija obratite nam se na telefon, mail ili putem kontakt Obrasca

Vaš Perica Lozančić

© Health Point. Sva prava pridržana.