Koja masaža je najbolja? Jeste li više za wellness ili terapijski tretman

  • 27 listopada, 2020

Kada netko prvi puta dođe na masažu u Health Point često čujemo komentar kako tek sada zna što je prava masaža. Zato mislim da bi bilo dobro da spomenemo razliku između terapijske i wellness masaže, odnosno različitost njihova cilja. Obje masaže imaju svoju svrhu, stoga nijedna od njih nije bolja. Alat je isti (masaža), majstor može biti isti (fizioterapeut ili stručan maser), ali cilj je različit pa su tako i efekti drugačiji.

Kako je Health Point medicinski centar te mjesto za preventivne i terapeutske tretmane, pojasnit ćemo prvo cilj terapijske masaže.

Terapijska masaža i njena primjena

Terapija medicinskom masažom, kako i samo ime kaže, više je medicinski tretman. Terapijska masaža je dio fizioterapije, odnosno dio medicine i cilj joj je liječiti bolesti i stanja koja dobro reagiraju na takav tip terapije. Često se terapija medicinskom ili nekom drugom vrstom terapijske masaže (primjerice deep tissue masaža) rješava neki problem, a kao što su miogeloze – nakupine mliječnih kiselina oko mišića ii različite fibromialgije.

Osim same prilagodbe masaže svakom pojedincu, važno je pratiti i učinke iste te po potrebi mijenjati smjer terapije. Stoga je za razliku od wellness masaže, prije primjene terapijske masaže potrebno napraviti procjena stanju pacijenta/klijenta, odnosno njegove muskulature. Ovisno o potrebama i problemu, može se izvoditi masaža cijelog tijela ili samo parcijalno, npr. samo masaža leđa. Iz svega navedenog, može se zaključiti kako je terapijsku masažu ne može izvoditi bilo tko, već osoba koja ima odgovarajuću edukaciju i dobro poznaje metode terapijske masaže.

Wellness masaža i koji je njen učinak

Sam izraz wellness ima korijen u engleskom izrazu “to be well” što znači osjećati se dobro ili biti dobro. Samim time je primarni cilj tijekom same masaže ili neposredno nakon nje stvoriti osjećaj ugode i opuštenosti. Za to je zaslužna pojačana cirkulacija krvi kroz organizam, ali takva masaža nema za cilj primjerice smanjiti bolove u donjem dijelu kralježnice ili u vratu.

Primjena wellness masaže stoga je uglavnom u svrhu opuštanja, ali ona samim time ima pozitivan utjecaj na fizičko i mentalno zdravlje. Drugim riječima, takva masaža ne rješava problem boli, ali može imati preventivan utjecaj. Osim što pomaže u borbi sa stresom, koji je jedan od uzročnika mnogih kroničnih bolesti, wellness masaža može ublažiti probleme sa spavanjem i anksioznost. Za razliku od terapijske masaže, ova vrsta tretmana često se kombinira s aromaterapijom i ugodnom glazbom. Cilj je povećati sveukupno zadovoljstvo klijenta, a sve u svrhu opuštanja. Najčešće se u wellnessu radi masaža cijelog tijela, a ne samo parcijalno odnosno jedan dio.

Koju masažu onda odabrati

Jedna i druga masaža imaju svoju svrhu, ali je važno znati što se može očekivati od jedne i druge.  Iako je terapija medicinskom masažom više usmjerena na rješavanje određenog problema, wellness masaža pomaže klijentima da se opuste i omogućava ublažavanje učinaka stresa. Oboje je važno kada je u pitanju vaše zdravlje.

No, ako imate problema s ukočenim mišićima, bolovima u leđima ili vratu, prvo odaberite terapijsku masažu koju će odraditi stručna osoba i nastojati riješiti vaš bolan problem. Ako se pak želite opustiti i primarni cilj vam je opuštanje od stresa, neka vaš izbor bude wellness masaža.

U oba slučaju, otvoreni smo za sva vaša pitanja i rado ćemo tip masaže prilagoditi onome što je potrebno vama i vašem tijelu.

Vaš Perica Lozančić

© Health Point. Sva prava pridržana.