TENS terapija i masaža – zašto i u kojim slučajevima ih kombiniramo

  • 30 rujna, 2020

Za početak da pojasnimo što je Transkutana električna stimulacija živaca ili skraćeno TENS (engl. Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation, TENS). Riječ je o terapiji koja ublažava bol primjenom uređaja čije elektrode pričvršćene na površinu tijela šalju male električne impulse.

TENS – kako djeluje i za što se koristi

Električni impulsi, čiju jačinu će najbolje odrediti stručna osoba odnosno fizioterapeut, primarno djeluju na živčani ili nervni sustav pa se zato i javlja osjećaj trnaca. Impulsi smanjuju signale boli koji se kroz nervni sustav šire prema leđnoj moždini i mozgu, a to pomaže u opuštanju mišića te samom ublažavanju boli. Primjenom TENS terapije se također potiče mozak na oslobađanje endorfina, tvari koja ima analgetičko i anksiolitičko djelovanje.

TENS može pomoći u smanjenju boli i opuštanju mišića kod stanja kao što su:

  • artritis
  • akutna bok
  • bolovi u koljenu
  • bol u vratu
  • bol u leđima
  • sportske ozljede

Kada govorimo o akutnoj boli u leđima, vratu i ramenima, ona obično traje od jednog do sedam dana te može biti blaga ili jaka. Oko 80 posto svih bolova u leđima je akutno, a povremeno mogu biti uzrokovani nezgodom ili ozljedom.

Više o drugim vrstama boli, čitajte u našem članku

TENS terapija i znanstvena potvrda učinkovitosti u kombinaciji s masažom

Djelovanje TENS terapije ovisi o pojedincu i stanju koje se liječi. Ne postoji puno istraživanja o samim učincima TENS-a na ukočenost mišića te različita bolna stanja. No, jedno istraživanje iz Časopisa za znanost o fizikalnoj terapiji je potvrdilo da kombinirana terapija TENS-a i masaže može biti učinkovita intervencija za oporavak kod poremećaja mišićnog tonusa i smanjenje ukočenosti odnosno kontrakcija mišića. Mišićna kontrakcija je aktivacija generirajućih mjesta napetosti unutar mišićnih vlakana.

Istraživanje pod nazivom Terapijski učinci masaže i elektroterapije na tonus mišića, ukočenost i kontrakciju mišića nakon umora mišića gastrocnemiusa (prijevod s engleskog), kao što i piše u nazivu, se odnosilo na gastroknemijski mišić. Riječ je o mišiću potkoljenice koji polazi s unutarnje strane medijalnoga kondila bedrene kosti, stražnje strane bedrene kosti i zglobne ovojnice koljenoga zgloba te se hvata za donju polovicu petne kosti, a funkcija mu je pregibanje, primicanje i supinacija stopala te pregibanje potkoljenice. Riječ je o velikom mišićnom području te se uglavnom za takve mišiće i koristi TENS terapija.

TENS u kombinaciji s masažom korisni kod fibromialgije

Kao što smo spomenuli TENS terapija je učinkovita za rješavanje akutne i kronične boli te upale živaca (mialgija). Naročito je korisna kod fibromialgije, koja uzrokuje opću bol u mišićima, zglobovima i ligamentima. Nažalost, medicina nema lijek za fibromialgiju, ali kako se zna da ju uzrokuje poremećaj u percepciji bola u mozgu, TENS u kombinaciji s masažom daje jako dobre rezultate.

U već navedenom istraživanju se pokazalo da je već dva dana nakon TENS terapije i masaže došlo do značajnog poboljšanja mišićnog tonusa i smanjenja ukočenost mišića. Ipak, TENS kao ni masaža sami po sebi nisu lijek nego terapija pa se moraju raditi ciljano jer je svatko od nas drugačiji.

Stoga se oporavak mišića primjenom ove vrste kombinirane terapije može razlikovati ovisno o različitim dijelovima tijela, samoj građi tijela i životnim navikama osobe koja dolazi na tretman. No, kao i kod svih drugih tretmana, u Health Pointu ćemo pri prvom pregledu napraviti konzultacije i inicijalni pregled kako bi utvrdili tijek terapije i samo trajanje. Uglavnom se TENS terapija radi 15 minuta prije masaže kako bi se opustili mišići, a nakon toga ide masaža koja će najbolje odgovarati problematici s kojom pacijent dolazi.

© Health Point. Sva prava pridržana.