Prvi put na masaži – što očekivati i kako se pripremiti

  • 23 lipnja, 2020

Po prvi put dogovarate termin za masažu? Bez obzira želite li rezervirati termin za opuštajuću masažu ili tražite masažnog terapeuta u svrhu smanjenja boli u leđima ili rješavanje nekog drugog zdravstvenog problema, sigurno si postavljate određena pitanja.

Vjerojatno vas zanima što biste trebali očekivati tijekom svog prvog tretmana masaže – i kako možete biti sigurni da će vam biti ugodno.

Komunikacija je ključ svega pa tako i dobre masaže

Kada dogovorite termin, svakako pokušajte doći 10-ak minuta ranije jer terapeutu treba nekoliko minuta da se upozna s vašim navikama te zdravstvenom poviješću, sazna kako se osjećate, boli li vas nešto te ovisno o tome može prilagoditi masažu. Iskoristite priliku te tijekom tog prvog razgovara svakako spomenite što očekujete od masaže. Naglasite ako imate bilo kakve tegobe i ako postoje neka bolna područja na vašim leđima, rukama ili nogama za koja želite da terapeut posebno radi na njima i obrnuto, ako postoje područja koja biste željeli da izbjegne.

Kada terapeut krene s masažom, ona će vam možda biti sasvim ugodna, a možda će vam pritisak biti preslab ili prejak. Budite otvoreni i u komunikaciji s terapeutom se izjasnite oko toga što vam više ili manje odgovara jer samo tako ćete od masaže dobiti ono što očekujete. Ne treba vam biti neugodno jer su za terapeuta te povratne informacije normalan dio njegova rada, a često će vas i on svojim pitanjima tražiti da kažete je li sve u redu i kako se osjećate.

Kako da masaža bude što ugodnija

Preporuka je da prije nego legnete na stol za masažu skinete sav nakit, a ovisno o dijelu tijela koje se masira ćete skinuti i odjeću. Ako se radi samo masaža ruku i leđa, nije potrebno skidati hlače i odjeću na donjem dijelu tijela, ali je preporuka da skinete remen za hlače te spustite hlače do područja trtične kosti. Ako će masirate i noge ili stopala, bit će potrebno skinuti čarape i hlače te ostajete samo u donjem rublju.

Ruke ispružite uz tijelo i polegnite na stol za masažu. Većina stolova za masažu ima otvor za glavu pa ćete gledati licem prema dolje, a kada legnete na trbuh pokušajte se smjestiti da vam bude što ugodnije. Ako vam je neugodno ili ako slučajno osjećate pritisak u sinusima ili na čelo, svakako to spomenite terapeutu. On će vam dati jastuk za glavu ili podupirač za noge kako bi vam bilo ugodnije, a može vam i dio tijela koji se ne masira pokriti dekom.

U svakom slučaju će vas pokriti ručnikom ili plahtom kako bi zaštitili odjeću od ulja za masažu te vidljivi dio tijela, a koji se ne masira. Najvažnije je da se vi osjećate sigurno i ugodno te da se možete opustiti za vrijeme masaže, ne razmišljajući hoće li vas netko sa strane vidjeti i kada ćete se moći premjestiti u udobniji položaj.

Što nakon prve masaže

Vaš terapeut će na temelju prvotne komunikacije znati sam odrediti koja masaža će vam najviše odgovarati. O tome smo i pisali na našem blogu pa više o tome možete pročistati ovdje. Isto tako je važno da nakon odrađenog tretmana i procjene stanja u kojem se nalaze vaši mišići i zglobovi, preporuči učestalost masaže za vas te svakako koje korekcije bi trebali napraviti u svojim životnim navikama.

To znači da vam može preporučiti određene vježbe, pojasniti kako pravilno sjediti na poslu ili u automobilu te na što trebate obratiti pozornost u svojoj prehrani. Također, masaža obično nije jednokratna terapija pa je dobro da vam terapeut pojasni i prednosti redovite masaže. Dok je masažni terapeut stručnjak za masažu, vi kontrolirate što se događa u vašem svakodnevnom životu i kako se odnosite prema svome tijelu.

Jednom kada prvi put odete na masažu, znat ćete je li vam bila ugodna i korisna. Tada ćete ujedno bolje upoznati svoje tijelo i moći ćete procijeniti je li masaža iskustvo koje ćete ponoviti ili ne. Ponavljamo da je komunikacija najvažnija pa ako se ponovno odlučite za odlazak na masažu, jako je važno da svom terapeutu naglasite kako ste se osjećali nakon prve masaže, je li vam pomogla te jeste li imali blagu ili jaču upalu mišića.

Za više informacija, slobodno nam se javite i pitajte sve što vas zanima:

© Health Point. Sva prava pridržana.